Kroll  
  Ma corbeille
 
Actualité   Livres   TV   Audio
français | nederlands | english        
MOI IK ME   Photos   Liens   Contact
 
   
Objets
 
français | nederlands | english
Kroll is geen pseudoniem

Pierre Kroll, niet meer weg te denken karikatuurtekenaar uit Franstalig België, werd in 1958 in Congo geboren. Hij behaalde eerst een diploma Architectuur en een licentiaat in de milieuwetenschappen en werd dan, vanaf 1985, zelfstandig tekenaar. Hij werd gepubliceerd in Franstalige Belgische kranten en tijdschriften: La Cité, Le Vif, Le Pourquoi Pas?, Trends Tendances, Pan, Le Soir Illustré, Femmes d’Aujourd’hui, La Libre Belgique, Le Peuple, enz. Nu is hij vaste tekenaar voor het dagblad Le Soir en voor het weekblad Télémoustique, maar hij verschijnt ook in andere kranten en tijdschriften. Bovendien worden zijn tekeningen gepubliceerd in Le Courrier International en enkele Franse kranten. Hij wordt vaak uitgenodigd door TV5 om samen met andere cartoonisten de actualiteit toe te lichten door middel van tekeningen.

Pierre Kroll heeft sinds 1985 ook een goedgevulde carrière bij de televisie, vooral bij de RTBF. Zijn specialisatie is het rechtstreeks illustreren van tekeningen terwijl politieke of sociale onderwerpen, hoe gevoelig ook, aan de orde komen. Hij is ook columnist, illustrator en zelfs co-presentator geweest van meerdere uitzendingen. Voor de publieke zenders werkte hij mee aan Bizness bizness, Cœur et Pique, Le JT Soir, Cinémoi, Les @llumés.be, La Télé Infernale, Bonnie & Clyde, enz. RTL-TVi deed op hem beroep voor Y en aura pour tout le monde. Elke zondag tekent hij rechtstreeks voor Mise au Point, het politiek debat van de RTBF.

In 2006 en 2009 ontving Pierre Kroll de Press Cartoon of Belgium. Deze prijs beloont de beste gepubliceerde tekening van het jaar. In 1986 won hij al « le prix de l’humour vache » in Frankrijk. Wat deze drie wedstrijden zo bijzonder maakt, is dat men er zich niet voor kandidaat stelt!

Hij houdt in België talrijke tentoonstellingen, persoonlijk of in groep. Dit in samenwerking met la galerie Lierhmann, een Luikse galerie. Pierre Kroll maakt deel uit van « Cartooning for Peace », een project opgestart door Jean Plantu (Le Monde) en de Verenigde Naties. Dit leidt tot talrijke ontmoetingen en tentoonstellingen in het buitenland. Sinds 1995 publiceert hij met de ‘éditions Renaissance du Livre’ jaarlijks minstens een album, dat zijn beste, originele, en geweigerde tekeningen bevat. Zijn albums staan traditioneel bij de top van de meest verkochte boeken - voor alle categorieën, en zowel in Brussel als in Wallonië.

Downloaden PDF

© Pierre Kroll | Flux RSS | Mentions légales | design by debie.com | CMS by belghost.eu